Halstrad Torskrygg m sommargrönsaker het kikärtsröra och chilihollandaise
4 port
4 x 200g Tjock torsk ruggbit
olivolja
smör
Rimma torskbitartarna
I salt kallt vatten ca 3 tim.
Kikärtsröra
100g kikärtor (torkade)
½ dl vispgrädde
½ dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 röd chili (finhackad)
½ limefrukt pressad
Lägg kikärtorna i blöt över natten.  Koka dom i 20 min. Mixa i en matberedare med vitlöken, olivolja o grädde.
Rör i chili o smaka av med salt o nymald peppar.

Chilihollandaise
150g smör
3 äggulor
1,5 msk pressad citron
1-2 röd
chili ( urkärnad o finhackad)

Smält smöret o låt svalna något. Lägg äggulorna i en rosfri bunke o rör i citronjuicen o en  msk
vatten. Vispa hårt över kokande vattenbad  eller låg spisvärme tills det blir en tjock smet. Ställ av o låt svalna.
Vispa långsamt i smöret utan att ha i vasslen. Smaka av med chili och salt.

Sommargrönsaker
400  g rödbetor
8 grön sparris
1 fänkål (skuren på längden)
4-8 vårlökar
Koka rödbetorna i saltat vatten med skal ca 40 min eller tills klara. Låt svalna o skala dom för hand.

Skala o förkoka sparrisen ca 4 min i salt vatten o kyl av hastigt.

Fänkålen o vårlöken väntas med till sist

Torka av torskbitarna med hushållspapper o halstra (stek) dom på hög värme med olivolja.  Vänd fiske när den brynts fint. Bryn andra sidan. Under tiden värmer du lite vatten till grönsakerna. Salta o lägg i en klick smör.  Lägg i fankålen, vårlöken, sparris o rödbetorna.  Låt koka en min nu borde både fisken o grönsakerna vara klara. ( en tjock torskbit tar ca 8-10 min att tillaga)

Dekorera med färska örter.
T.ex dill, timjan koriander ärtskott mm